Garnki i naczynia aluminiowe

Garnki scapol


Zdrowe jedzenie to nie wszystko. Możemy ściśle trzymać się wytycznych diety, czasem bardzo rygorystycznych, ale jeśli ważne jest dla nas prawidłowe odżywianie to powinniśmy również pomyśleć o naszych naczyniach i pojemnikach na żywność. Dlaczego jest to takie ważne? Najistotniejszy jest materiał, z którego wykonany jest sprzęt kuchenny. Niektóre surowce są bardzo szkodliwe dla zdrowia. W tym artykule omówimy naczynia aluminiowe – ich wady oraz zalety.

Garnki aluminiowe są najczęściej używane w gospodarstwach domowych, a w sklepach (internetowych i stacjonarnych) spotkamy się z ich bogatym wyborem. Ale czy to oznacza, że są najlepsze? Dlaczego tak wiele osób wybiera ten typ naczyń?

Właściwości aluminium

Aluminiowy garnek Bialetti Leonardo PerfectaGotowanie w naczyniach aluminiowych jest przede wszystkim bardzo wygodne. Materiał ten szybko się nagrzewa – co docenili producenci garnków, którzy jeśli nie produkują ich w całości z aluminium, to często wyrabiają z niego dno naczynia (co nie wpływa negatywnie na szybkość przewodzenia ciepła).

Nie musimy się także obawiać, że jedzenie się nam przypali czy będzie przywierać do powierzchni. A jak wiemy jest to uciążliwe, bo kto lubi zdrapywać kawałki kotletów mielonych albo placków ziemniaczanych z dna patelni? Ma to znaczenie również wtedy, kiedy zależy nam na walorach estetycznych przygotowywanej potrawy – ‘poszarpana’ tekstura jest pożądana we fryzjerstwie, ale na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie. Przypalone kawałki jedzenia również nie prezentują się zbyt gustownie, a w dodatku nie smakują najlepiej. Często zatem misternie przygotowane danie zamiast być powodem naszej chwały – ląduje w koszu, a my musimy spędzić sporo czasu na wymyślenie i przyrządzenie kolejnego posiłku. Aby uniknąć tych niezbyt miłych niespodzianek, wiele osób decyduje się na sprawdzone i praktyczne aluminiowe garnki.

Kiedy nie stosować aluminiowych garnków i naczyń?

Garnek Bialetti Donatello Petravera


Na temat aluminium krąży kilka nieprzychylnych opinii, np. że wywołuje niektóre choroby. Czy to prawda? Kiedy stosowanie naczyń aluminiowych może być niebezpieczne? W dwóch przypadkach. Pierwszy dotyczy gotowania i duszenia kwaśnych potraw, np. bigosu, kapuśniaku czy zupy pomidorowej. Dlaczego? Aluminium wchodzi w reakcję z jedzeniem kwaśnym lub alkalicznym i może uwalniać szkodliwe dla organizmu substancje (metale). I chociaż nie stwierdzono u osób używających naczyń aluminiowych pogorszenia stanu zdrowia, to nie zalecane jest przygotowywanie pokarmów z octem, kwaśnymi jagodami, owocami, nabiałem w garnkach aluminiowych. Naczyń tych lepiej też nie wykorzystywać do dłuższego przechowywania jedzenia czy wody. Drugi przypadek jest związany z uszkodzeniem powłoki aluminiowej. Ten aspekt omówimy szerzej w następnym akapicie.

Rodzaje garnków

Rondel Bialetti Arancione


Na rynku dostępnych jest wiele modeli aluminiowych garnków. Warto zwrócić uwagę na ich grubość. Do wyboru mamy naczynia miękkie, lekkie i o cienkich ściankach, które łatwo się wyginają i niszczą oraz modele znacznie cięższe, z grubszymi ściankami. Pierwszy typ stanowczo odradzamy. Podczas gotowania do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla zdrowia związki. Czasami też zdarza się, że na dnie naczynia pojawi się aluminium w stanie płynnym, które wejdzie w reakcje z jedzeniem. Garnki o cienkich ściankach szybko się niszczą i zużywają, łatwo w nich też o zarysowanie, co może skutkować przedostaniem się niebezpiecznych substancji do potrawy. Nie nadają się również do stosowania na płycie grzejnej czy podgrzewania w piekarniku. Inaczej jest natomiast z drugim typem naczyń. Te modele zazwyczaj są dodatkowo zabezpieczone specjalnymi powłokami, co znacznie zwiększa ich wytrzymałość i odporność na mechaniczne uszkodzenia (zarysowania). Skutecznie eliminuje to również ewentualny szkodliwy wpływ niektórych związków chemicznych. Zazwyczaj producenci stosują także dodatkowe powłoki teflonowe, ceramiczne, albo ich połączenie. Spotkamy się też z silikonowym zabezpieczeniem, które jednocześnie podnosi walory wizualne aluminiowych garnków, np. dając efekt kamienia. Podczas wyboru naczyń zwróćmy uwagę na rączki i uchwyty. Powinny być wyprodukowane z materiału, który słabo albo w ogóle nie przewodzi ciepła. Są one bezpieczniejsze w użytkowaniu i pozwalają na uniknięcie poparzeń. Jest to ważna kwestia szczególnie wtedy, kiedy mamy małe dzieci.

Zalety

Garnek Bialetti Grande Famiglia PetraveraNaczynia aluminiowe posiadają jeszcze jedną niewątpliwą zaletę: można je myć w zmywarce oraz wykorzystywać do przygotowywania dań z piekarnika (dotoczy to modeli z grubszymi ściankami). Wiele osób ceni praktyczne atuty sprzętu z aluminium. Ich niewątpliwą zaletą jest także przystępna cena. Jednak przy wyborze kuchennego wyposażenia nie powinna być ona głównym kryterium. Tańsze i cieńsze wyroby mają sporo wad. Aluminiowe garnki wykonane z wysokiej jakości materiałów i przy zastosowaniu najnowszej technologii są nieco droższe, ale znacznie bardziej trwałe i bezpieczne dla zdrowia. Szeroki wybór sprzętu kuchennego ułatwi natomiast wybór odpowiedniego i optymalnego dla nas rozwiązania. Producenci zadbali także o estetyczny wygląd swoich produktów, a zatem z łatwością dopasujemy naczynia nawet do wystroju naszej kuchni.

I jeszcze kilka słów na temat opakowań do żywności z aluminium. Lepiej unikać produktów, które są sprzedawane w papierowych kartonikach, ponieważ ich wewnętrzne ścianki często są pokryte aluminium. Może to być niebezpieczne w przypadku, kiedy zawartością kartoników są kwaśne soki, ponieważ metal może wejść z nimi w reakcję. Podobnie jest z puszkami, dlatego piwo radzimy kupować w butelkach. Zawijanie jedzenia w folię aluminiową jest powszechną formą pakowania żywności, nie musimy z niej rezygnować, ale lepiej nie opakowywać w nią kwaśnych potraw i takich, które zawierają ocet. Dobrym rozwiązaniem jest opakowanie jedzenia najpierw np. w papier pergaminowy, a potem dopiero w folię aluminiową.

Podsumowanie

Rondel z dwoma uchwytami Antik Ars Delizia Giava





Podsumowując, garnki aluminiowe to optymalny wybór dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość, funkcjonalność oraz estetyczne walory sprzętu kuchennego. Nie musimy się także obawiać o ewentualny negatywny wpływ aluminium na nasze zdrowie. Jeśli garnki będą używane we właściwy sposób i nie będą zniszczone czy porysowane – są całkowicie bezpieczne. Zupełnie nieszkodliwe jest również pieczenie ciast w takich naczyniach. Zawsze też pamiętajmy o dobieraniu odpowiedniej wielkości pokrywki do garnka i stawianiu go na ogniu tak, aby płomień nie wychodził poza jego spód. Warto jednak wziąć pod uwagę kilka praktycznych porad zawartych w tym artykule, po to, aby satysfakcja z ich posiadania i użytkowania była stuprocentowa. A na końcu czeka nas to, co najlepsze: delektowanie się wyjątkowym smakiem przyrządzonych przez nas potraw!